top of page

Які чудові роботи, хочу придбати NFT за 2000 долярів!


шахрайство у сфері арт-ринку
Фото: Сергій Мазураш

Шахрайство у сфері артринку стає все різноманітнішим. Махляри, крутії та аферисти швидко адаптуються до нових викликів – так, наприклад, сталося з NFT-мистецтвом. Нещодавно воно народилося, а соцмережі вже заповнилися ботами, які пишуть художникам однотипні повідомлення англійською: у тебе шикарні роботи, чи є щось на продаж? Утім, не тільки художникам такі повідомлення приходять, а будь-кому, у кого в блозі є картинки, хоч і чужі. Боти ж не читають блог.

Художниця-графік Маріанна Маслова створила на Facebook групу «Мистецька толока» для колег. Група закрита, але потрапити туди нескладно, достатньо відповісти на запитання. Митці там обговорюють чимало проблем, у тому числі випадки шахрайства, і це дуже корисно: хто підготовлений, той озброєний. Ми попросили Маріанну розповісти про найпоширеніші фокуси дурисвітів – всі історії та деталі вона взяла з реального життя.

«У мене МЕТ-museum придбав картини!! Правда, коли роздивилася сторінку, з якої було написано повідомлення, виявилось, що у цього музею 10 підписників, а сторінка створена на днях». «О, у мене хочуть придбати картини за 20 000 доларів через NFT! Щоправда, щоб провести продаж, потрібно зареєструватись на сайті за 200 доларів, а сайт не проходить перевірку Hacken». Вовка ноги годують, а шахраїв – фейкові сторінки, видавання за іншу особу або фірму, фішингові посилання... і як перлинка: «ви намалюйте, і якщо сподобається – заплатимо». Останнє скоріше не прогодує, а убезпечить покупця, але не митця.

Зараз найпоширенішим шахрайством є покупка робіт у вигляді NFT. Зазвичай в Instagram художнику пишуть з фейкового акаунту щось на кшталт: «Які чудові роботи, хочу придбати декілька NFT-робіт за 2000 долярів (сума різна)». Коли художник пропонує придбати через Opensea, то покупець пише, що не довіряє цьому ресурсу та пропонує свій сайт. Перше, що має зробити художник – перевірити сайт через Google чи Hacken. Друге – постібатись із шахрая!

Маріанна Маслова
Художник Маріанна Маслова. Фото: Сергій Мазураш

Тексти шахраїв можуть бути різними, частіше англійською, і всі одразу пишуть про NFT і велику суму. Paypal, який нарешті запрацювати в Україні (хоча б для приватних переказів, але митцям підходить), – це чудовий майданчик для шахрайських ігор у фішингові посилання для неуважного художника. Дійові особи такі ж – англійський текст та щасливий від близького продажу автор картин.


«Я вже заплатив через Paypal, чи прийшли до вас гроші за картину?» Художнику в цей час приходить імейл від фейкової служби підтримки Paypal: «Щоб отримати гроші, перейдіть на бізнес акаунт за 35/200 баксів!» Паралельно покупець пресує питаннями «де мої гроші?», тобто шахраї ще й маніпулюють, залякують, створюють емоційну хвилю, на якій митець може зробити помилку. Завжди уважно дивіться на імейл – чи він офіційний. Так само може статись і з іншими платіжними системами, але схема у шахраїв однакова.

Кур’єр та чек – звучить серйозно! І знову хочуть придбати картину і пропонують схему: чек зараз, а картину потім забере кур’єр. (Не хочу цитувати про стільці та гроші ввечері-зранку, але аналога не можу знайти.) Варіант, щоб кур’єр приніс готівку не підходить, бо це ж «сюрприз для дружини». Вмикаємо логіку і банимо шахрая. Перед цим можна поприкалуватися з нього, якщо є час і натхнення.

Останнім часом навіть на OLX почали з’являтись зловмисники. Частіше вони хочуть особисту інформацію, номери карток, не сильно цікавлять товаром, ставлять питання, відповіді на які вже є в оголошенні, – у них узагалі погано пропрацьована схема, якісь ліниві, аж не цікаво. Але все одно дуже важливо перевіряти інформацію, покупця, сайти! Тим паче зараз, коли артринок в Україні просів (присів? впав?) і митці можуть на радощах зареєструватися на лівому сайті, оплатити «бізнес-акаунт» або намалювати, не отримавши оплату, бо «це ж для дитини».

Через те, що зараз більшість продажів відбувається онлайн, шахрайство офлайн не так розповсюджено. Принаймні поки що. Також існують безліч дивних конкурсів, грантів, премій, але це скоріше не шахрайство, а ярмарок марнославства. У групі маємо такі теги, щоб відстежувати та вивчати, як це працює. Успіхів та удачі! Бажаю реальних покупців та поціновувачів!


Маріанна Маслова, художниця, адмін груп «Мистецька толока» та «Drawing and Printmaking in Ukraine»



218 переглядів0 коментарів
bottom of page